標題: 東 涌 建 特 殊 校 料 2018 年 落 成
KGB
超級版主
超級雜務板主

UID 40
精華 1
積分 281590
帖子 43112
金錢 140714
閱讀權限 150
註冊 2008-7-12
狀態 離線

東 涌 建 特 殊 校 料 2018 年 落 成

http://std.stheadline.com/yesterday/edu/0410go03.html

(星島日報報道)政府○八年就東涌二十七區興建特殊學校進行諮詢,但一直未有公布進度。教育局昨回覆立法會議員質詢,透露建校計畫遭居民強烈反對,已將選址改為一百零八區,並完成技術可行性評估,預計一八年建成校舍,正準備向立法會申請撥款及開展地區諮詢。有立法會議員批評,特殊學校建設一拖再拖,學生要跨區就學,身心負擔沉重。

據教育局提交立法會的文件,全港六十所特殊學校,今學年提供逾八千九百個學額,其中離島區只有一所特殊學校,提供七十五個學額。不過居於東涌及離島的特殊學生達一百三十人,其中十六人須跨區就學,十人要寄宿學校,學額嚴重不足。

為照顧區內特教生,教育局十年前建議於東涌二十七區興建一所特殊學校,○八年開展地區諮詢,惟當局昨回覆議員質詢時指,建校計畫遭部分居民強烈反對,擔心會有噪音及影響交通。當局決定另覓新址,已着規劃署預留東涌一百零八區用地建校,今年二月已通過技術可行性研究報告。

教育局又計畫向立法會申請撥款,聘請顧問進行詳細設計,申請撥款前會做地區諮詢,預計校舍一六年動工,一八年落成。教育局又指,按現有機制,居於離島及東涌的特教生,將分別安排入讀港島、葵涌及青衣的特殊學校。如有經濟需要,家長可申請車船津貼。

新界西立法會議員郭家麒表示,不少特教生要跨區就學,家長無選擇、壓力大。他又指,政府近年積極擴展東涌新市鎮,「未來人口暴增,學額需求更大。希望政府盡快建校,諮詢時多落力,釋除居民對特殊學校的偏見。」

有議員接獲一所香港島區津貼小學求助,指學校的「火柴盒式校舍」,發展空間有限,要求政府分配空置校舍。教育局指,全港共二十八所舊式公營小學校舍,大多已通過學校改善工程計畫,改善設施;又指空置校舍的分配,以辦學團體競逐形式進行

頂部
KGB
超級版主
超級雜務板主

UID 40
精華 1
積分 281590
帖子 43112
金錢 140714
閱讀權限 150
狀態 離線
我要講一講個跨區數字唔止咁小。

頂部
[廣告]
林悅
版主

UID 2
精華 3
積分 51812
帖子 2230
金錢 25906
閱讀權限 100
註冊 2007-11-7
狀態 離線

I know Bill Tang followed this case for long time. I have no idea why Civic Party appears suddenly...........

www.facebook.com/mtrpoa
頂部
KGB
超級版主
超級雜務板主

UID 40
精華 1
積分 281590
帖子 43112
金錢 140714
閱讀權限 150
狀態 離線
係囉!由我們一班家長爭取到現在都係得鄧議員一個和我跟進。無論約見教育局出席會議、記者會等等...都係鄧議員一個幫我地。區內並沒有其他議員出現過同聯絡過我!

頂部
[廣告]
KGB
超級版主
超級雜務板主

UID 40
精華 1
積分 281590
帖子 43112
金錢 140714
閱讀權限 150
狀態 離線

我地都請過區內其他議員。一係就唔出現。一係就....受盡.人情冷暖。
就算到今時今日最近都比人投訴話我地特殊學校架校車阻住d主流學校學校返學。

頂部
林悅
版主

UID 2
精華 3
積分 51812
帖子 2230
金錢 25906
閱讀權限 100
狀態 離線
我也參加過一次行動,是由鄧議員主辦的,根本不知道關公民黨咩事。另外我們已經爭取咗的運動埸呀單車徑呀,竟然變咗該黨依家選舉的政綱,係佢唔熟區情冇睇我地會議記錄,定係吸濕大象上身,抽得就抽,將校長八年議會工作和我七年的社區服務變成佢攻民黨必然的成功爭取?我見到里批人咁嘅行為喺東涌出沒,實在覺得十分嘔心!

頂部
[廣告]
林悅
版主

UID 2
精華 3
積分 51812
帖子 2230
金錢 25906
閱讀權限 100
狀態 離線

另外值得一提,該黨長期空降,林有咸報住屯門,譚文豪報住灣仔(選前才搬入東涌,選後賣樓走人),今次余乜乜住舊山頂道。地區民生事務不是政黨有位就涉的把氣,市民的權益永遠最大!!!

頂部
KGB
超級版主
超級雜務板主

UID 40
精華 1
積分 281590
帖子 43112
金錢 140714
閱讀權限 150
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 林悅 於 2014-4-12 14:25 發表
我也參加過一次行動,是由鄧議員主辦的,根本不知道關公民黨咩事。另外我們已經爭取咗的運動埸呀單車徑呀,竟然變咗該黨依家選舉的政綱,係佢唔熟區情冇睇我地會議記錄,定係吸濕大象上身,抽得就抽 ...

係呀!我同林生、鄧議員都出席過有關特殊學校既會議。並冇其他人幫過我地手。

頂部
[廣告]
au602 (YOYO°)
版主

UID 27794
精華 0
積分 996
帖子 128
金錢 488
閱讀權限 100
註冊 2009-9-7
來自 Tung Chung`
狀態 離線
發表於 2014-4-29 00:09  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 au602 為MSN好友 通過MSN和 au602 交談

太好拉~真系會起嗎?

頂部
KGB
超級版主
超級雜務板主

UID 40
精華 1
積分 281590
帖子 43112
金錢 140714
閱讀權限 150
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 au602 於 2014-4-29 00:09 發表
太好拉~真系會起嗎?

經過多年既風波。我地一班特殊學童既家長連同鄧家彪議員終於都落實左會響2018年落成。

不過落成前我地現時3間去葵青區既特殊學校學童約有8x學童都要跨區搭校車返學。但今年由於越來越多學童入讀特殊學校。校車都雖要越黎越大架。外聘 校巴公司肯入東涌校巴公司不多,所以時間由校巴公司決定。冇得比我地家長選擇。都知道會同某學校既時間上學時間重疊[都試過同校巴公司商量過可否早15分鐘/遲15分鐘接小童上學。校巴公司話就不到時間。所以冇得我地選擇]本區內有某學校家長不斷向學校、閘口管理員、區議員投訴話校車危害佢地既學童上學出入。我諗我地既家長都會響2018年/起好學校之前都會受盡E班家長投訴及指指點點!

https://www.facebook.com/c9c9News/posts/1022714377827089
特別留意Pak Chan就係佢投訴左我地架校車足足5年。

頂部
[廣告]